Apr 1, 2017

Vređanje inteligencije




Na jednom od poslednjih mitinga SNS koalicije, u Lazarevcu, bila bina, bili SNS beli šuškavci, SNS beli kačketi, nešto naroda istovarenog iz autobusa, ili priverdenog sa radnog mesta, i ti govornici. Jedan krupan, pre'stavljen, kao direktor EPS-a, uzeo veli: Danas se kao razni, nikakvi kandidati, određeni ili neodređeni, pojedini drugi, i daju sebi za pravo, da pričaju da svima nama vređaju inteligenciju. U tom pokušaju oni pokušavaju da nas prevare, kroz taj pokušaj prevare žele da nam ukradu mir i stabilnost, ekonomski napredak i prosperitet, i ono što je najvažćnije, budućnost naše dece. Prisutni su, na ove reči, skandirali: Pobeda, pobeda! Da se rekne da govornik Milorad Grčić, Vučićev diplomirani stručnjak, poznat kao pečenjar iz Obrenovca, koji je prvo bio generalni direktor REIK Kolubara, a danas je direktor EPS-a, sutra predsednik Vučić vlade. Toliko o svakom napretku, grafikonima i kamionima, i ostalom vređanju zdravog razuma. Što rekao Zlatko Paković, Srbija nije res publika, ona je res privata, pravim imenom cosa nostra!

         Zato je važno što masovnije se suprotstaviti ovoj apokalipsi. Prilika su predsednički izbori, u kojima treba da se izmakne cigla iz Vučićeve autoritarne  skalamerije, jer ona je ništa do kula od karata, dim od laži i prevare. Zna se da na izborima ima kandidata i „kandidata“. Nezgoda sa ovim izborima je što su takoreći svi kandidati ispričana priča, sa malim varijacijama, partijska priča braćo i gospođe, koja je dovela do toga da je sve što rade, što reče onaj diplomirani Vučićev rokajlo, vređanje inteligencije. Previše tu žaba treba progutati, a nezgoda je što će i punoglavci, iz raznog partijskog legla, postati goleme žabetine. Nema tu 'leba za sirotinju.

         Jedino novo u ovom izbornom procesu, bez obzira na „belolističarsku“ alergiju onih koji u tome vide prosipanje glasova, je pojava Beli Preletačevića, koja budi, i angažuje, marginalizovanu generaciju od koje se očekuje tek da budu botovi i vodonoše velikih prevaranata. Ma kakav bio ishod ovih izbora, mladi koje je Beli pokrenuo, parodiranjem onih koji vređaju inteligenciju, mogu doneti samo dobro zemlji kojoj dno stoji na vrhu.
        
         A zašto konkretno za Belog, evo razloga mlade prijateljice Ivane Peško, koja se ni pod razno ne bi mogla nazvati povodljivom balavicom. Šta kaže Ivana: Glasaću za Belog, jer ima najčistiju energiju, jer je to umetnost, jer se pojavio kao borac za svoj grad, što motiviše i uči mlade ljude da se celina leči lečenjem vlastitog komšiluka... Glasaću za Belog, jer čitava armija analitičara uporno i godinama piše istu priču, ne primećujući ritam novih generacija... Glasaću za Belog, jer će na izbore izvesti ludake, narkomane i uličare... Glasaću za Belog, jer sam i ja jebena sirotinja...

         Kako bilo, treba se nadati da neće biti isto. Šteta što izbori nisu 1. aprila, u Srbiji je sve veliko aprilili, daleko je ovde 2.april, ako razumete šta je pesnik hteo da reče.


        


No comments:

Post a Comment